Phili-Plus


30e jaargang nr.8
december 2018

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl
Sponsors : Bosch Security Systems


 

VAN DE BESTUURSTAFEL

Beste leden,

Het jaar 2018 is bijna ten einde. Ook volgend jaar zullen wij een passend programma voor onze kleiner wordende vereniging presenteren. Via de federatie FPVG zullen wij trachten uw pensioenen voor de toekomst veilig te stellen.
Ik wens u, mede namens alle bestuursleden, prettige feestdagen en een voorspoedig en gezond 2019.

                                                                         Ton Broeders

 


 

  


 SVPB AGENDA:

20 dec. Kerstbingo, in de ‘’Dorpsherberg’’ Willem Alexanderplein 4, te Teteringen om 14.00 uur

3   jan. Nieuwjaarsreceptie, in de ‘’Dorpsherberg’’ Willem Alexanderplein 4, te Teteringen 14.00

 8  jan. Computerclub, in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda om 14.00

15 jan. Hobbyclub, in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda om 14.00

17 jan. Excursie Orgelmuseum in Hilvarenbeek (zie WEer comm. Blz.4 )

31 jan. SOOS  PC. info middag in de ‘’Dorpsherberg’’ (zie WEer comm. Blz.4-5)

5   febr. Computerclub, in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda  om 14.00

MBOV zwemmen op elke maandag middag om 12.45 t/m. 13.30 uur in de Warande Oosterhout.

 


 

VAN ONZE LEDEN:

Januari:                                                                                           januari:

1   Glasmacher-Kraft v.Emel                                                          25 N.v.Glabbeek-Schipper

4   J.M.C.Hoefnagel-Verkooijen                                                     februari:

6   G.J. Adams                                                                                5   J.A.Dikmans

7   M.J.M.v.d.Hoofden-v.Geffen                                                    8   A.C.v.d.Heuvel-v.d.Dries

11 B.J.M.Huijsman-v.Rijsbergen                                                    10 A.C.M.Oprins

16 Roovers-Ariens                                                                          14 B.J.H.Bindels-v.Gastel

22 C.A.C.Keulemans                                                                      21 P.H.M.Piters-Megens

25 C.M.M.v.Elewout-Hoeckel                                                        28 J.Glasmacher

 


Geacht lid,

 Volgend  jaar gaan het bestuur en de WEeR commissie weer veel activiteiten, zoals wandelen, busreizen en excursies uitvoeren.

 Verder organiseren we, buiten het vakantie seizoen, maandelijks een hobbyclub, drie maal per jaar

bingo en iedere maandagmiddag kunt u deelnemen aan fifty-fit zwemmen in de Waranda te Oosterhout.

 De computerclub heeft eigen computers en ze zijn allen aangesloten op internet. U kunt zich nog steeds aanmelden.

  

Indien U niet akkoord gaat met deze rekening meldt dit dan:

 

Brief: SVPB, Postbus 6444, 4802 HK Breda of

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of

Tel: 06-53845357

  

Het SVPB lidmaatschap voor 2019

 Voor echtparen  of samenwoonde bedraagt de contributie                      € 33 per jaar.

 Voor alleenstaande bedraagt de contibutie                                                 € 23 per jaar.

 Computerclub                                                                                     €   0 per jaar.

                                                

                                         

Stort uw contributie op   ING Bank

 Rekening  Nummer :  NL44 INGB 0001 0536 18 o.v.v contributie 2019

  Maak uw contributie a.u.b. zo snel mogelijk over.

 Het kost de penningmeester ieder jaar veel tijd en moeite om achterstallige contributie te innen.

  

Bij voorbaat dank

 Frans van der Meeren,  Penningmeester.

 


Reminder:

Donderdag 13 december 2018 Kerstmarkt

 

 21.30 uur terug in Breda Op donderdag 13 december 2018 bezoeken de leden van de seniorenvereniging van Philips /Bosch Breda en PV TNT post NL wederom samen met hun introducés een kerstmarkt. Dit jaar is dat de Kerstmarkt in Oberhausen in Duitsland. Gelegen in het grootste winkelcentrum van Europa. Er zijn 2 kerstmarkten in Oberhausen: CentrO Winkelcentrum en in de Altstadt.

Vertrek per touringcar om 10.00 uur vanaf achterzijde parkeerplaats bij AH Winkelcentrum Moerwijk 2 in Breda per luxe touringcar van Brabant Expres. En zijn rond 21.30 terug in Breda.

Henk frishert


 Donderdag 17 januari 2019

 

Op donderdagmiddag 17 januari 2019 brengen de leden van de seniorenvereniging Philips/Bosch Breda en hun introducé s een bezoek aan het orgelmuseum in Hilvarenbeek. Aan de rand van Hilvarenbeek staat Museum Dansant, gebouwd in art nouveau Tuschinski stijl. In het het Museum Dansant waant u zich in het begin van 1900.In een sfeer die bepaald wordt door prachtige orgels, mahonie, kristal en spiegels beleefd u een middag die u nimmer meer zult vergeten. Wij krijgen een rondreis door de tijd in de gezellige sfeer van weleer. In het orgelmuseum staat het prachtige Mortierorgel Poseidon in volle glorie. Hiermee hebben we meteen het grootste Mortierorgel van Europa van maar liefst 50 m² in Dit gigantische voormalige orgel van de Tilburgse verhuurder Louis Heijnen is aangekocht om in zijn oorspronkelijke staat terug te keren. Voor dit orgel moest 54 m² nieuw houtsnijwerk en acht schitterende sculpturen gesneden worden. Het Nederlands Boekorgel Centrum heeft met de restauratie van dit orgel, van bijna drie jaar, een waar meesterwerk voltooit. Het barokke front dat in 1932 opgestookt is, is helemaal opnieuw gebeeldhouwd en gedecoreerd, een huzarenstuk. Dit orgel heeft de allure van de prachtige orgels uit de bloeiperiode van de Mortierfabriek. De klank is ongeëvenaard, en dit na een periode van 40 jaar opslag. U verbaast zich over het magistrale Mortierorgel en doet een dansje op de klanken van het unieke mechanisch robotorkest.

Ook de 14 billekens, de fameuze dancing uit de zeventiger jaren in Zandhoven is nu vereeuwigd in museum Dansant. Het museum heeft een gescheiden invalidentoilet en een ruime lift geschikt voor mensen die slecht te been zijn, of gebruik maken van een rolstoel of rollater.Wij verzamelen ons met onze introducés om 13.50 uur bij de ingang Beerten 17a in Hilvarenbeek. Waar wij worden ontvangen met 2xKoffie/thee en gebak na de uitleg is er de rondleiding door dit fraaie orgelmuseum. Kosten deelname leden s.v.p.b. €6.00 p.p. Introducés € 10, -p.p. betalen bij binnenkomst. Voor deelname opgeven voor 1 januari 2019 bij H. Frishert

Telnr. 076-5657459. B.g.g. 06-22653246. E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Henk Frishert


  Donderdag 31 januari 2019. PC Informatie middag door Seniorenweb.

  

 Op deze middag worden de leden van svpb en leden van pv TNT post.nl en hun introducés in de dorpsherberg Willem Alexanderplein 4. In Teteringen tussen 14.00-16.00 uur op de hoogte gebracht over wat seniorenweb is en wat zij allemaal voor senioren doen. Op deze middag vertellen zij over het veilig omgaan met de PC. Beveiliging door pc wachtwoorden bescherming. Digitaal bankieren en digitale nalatenschap. Enz. Ook kunt u hen vragen stellen zodat u aan het eind van de middag naar huis gaat voorzien van nuttige tips en uitleg zodat u voortaan beter weet om te gaan op de digitale snelweg, en waar u moet zijn als er iets niet duidelijk is, of niet goed werkt. SeniorWeb: computerhulp die bij u past SeniorWeb is een landelijke vereniging met 150.000 leden, 415 cursuslocaties en 3.000 vrijwilligers. Ze zijn sinds 1996 actief met als doel de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren. Begrijpelijke informatie Of u nu uw digitale vaardigheden wilt ontwikkelen, op zoek bent naar praktische oplossingen of naar achtergrondinformatie: SeniorWeb helpt u verder. Zij leggen u alles stap voor stap uit. Bijvoorbeeld over tablets, smartphones, WhatsApp, veilig internetten en meer. Met onze informatie op de website www.Seniorweb.nl, in tijdschrift Enter en onze online cursussen kunt u direct aan de slag. Persoonlijke computerhulp Hebt u een computer, tablet- of smartphonevraag? Onze geduldige vrijwilligers van PC Hulp en Leren aan Huis staan voor u klaar! U kiest de vorm van PC Hulp die bij u past: via internet, telefonisch of aan huis. Computercursussen bij u in de buurt Senior Web geeft op 415 locaties verspreid over Nederland cursussen, workshops en inloopuren. U wordt begeleid door deskundige en geduldige vrijwilligers. Senior Web: computerhulp die bij u past Senior Web is een landelijke vereniging met 150.000 leden, 415 cursuslocaties en 3.000 vrijwilligers. Ze zijn sinds 1996 actief met als doel de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren. Begrijpelijke informatie Of u nu uw digitale vaardigheden wilt ontwikkelen, op zoek bent naar praktische oplossingen. Deelname aan deze middag is gratis. Leden seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda krijgen 2 consumptie bonnen. Overige mensen betalen hun consumpties zelf.

 Henk Frishert


VERSLAG ACTIVITEITEN:

 Verslag wandeling 4 okt. 2018 Geertuidenberg

Op 4 okt zijn we met 22 personen gaan wandelen in de vestingplaats,aan De Biesbosch,  Geertruidenberg.

Om 13:50 verzamelen op de Markt 46 aldaar, het informatiepunt van de VVV. Daar stond de gids,Jos, al op ons te wachten. Geertruidenberg hoort bij de keten van Vestigings plaatsen die

Historisch gezien een keten van verdediging vormde. Op de markt konden we oa het prachtige pand " in den Wijngaert"uit 1665 aanschouwen,waar het WSG (woningstichting Geertruidenberg gehuisvest is. Iets verderop "Het Vergulde Laecken" uit 1603. Vanuit de Papenstraat , die straat is genoemd naar de Papouen, welke de torenwachters waren van de stad die moesten het Volk

middels fakkels waarschuwen om binnen de muur te komen i.v.m mogelijk gevaar, wandelen

we nu naar naast No2 " Elfhuizen " uit het jaar 1568.  Een bezoek aan de St. Gertrudis (betekend toeweiding), is een onmisbare stap om deze laat Gotischer Kruiskerk uit de 11e eeuw te bezoeken. Tegenwoordig wordt deze historische Kerk multifunctioneel gebruikt. We lopen naar de vismarkt, en zien de belangrijkheid van de monumenten aan de hoogte van de ingangstrap. Het Visafslaghuisje uit 1772, De Schattelijn,uit 1786,was de centraleplaats van een 4 tal bierbrouwerijen in Geertruidenberg. Ook een Oud mannenhuis(uit 1776) en natuurlijk oud vrouwenhuis

mag in zo 'n historische plaats niet ontbreken.Wandelend door de Dortsestraat zien

we het Schippershuys en gaan we daarna de wal beklimmen naar het "Staatenbolwerk" die stamt in de huidige vorm uit 1833. We zien vanuit deze hoogte ook het minutiedepot tevens is de Amercentrale (Amer 9, biocentrale) hier duidelijk te zien. Wandelend over het havenplein zien

we "Het Arsenaal" en het fort St. Gertrudis. Via de doorgang zijn we weer op de Markt en nemen we gezamelijk nog een drankje. Het was een fijne en leerzame en gezellige dag

 André Mayers


Verslag opfriscursus verkeer van 11 oktober 2018

 

Op deze middag werden de leden van de seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda en leden van pv TNT post. NL bijgepraat door rijschoolhouder Olof van Dongen over de nieuwe verkeersregels tekens en borden. Door middel van beelden en situaties. Hierover werden er vragen gesteld en konden de leden vaststellen hoever men op de hoogte zijn van deze veranderingen. Tevens werd er ook nog even gesproken over de e-bike en waar men op moet letten bij aanschaf hiervan.De middag was zo voorbij en het was zo interessant dat er is afgesproken om hier een vervolg aan te geven. Dat gaat gebeuren op donderdag 16 mei 2019 in de Dorpsherberg Willem Alexanderplein 4. In Teteringen als de gemeente Breda (die de kosten betaald) ook weer akkoord gaat want dan kan u ook als u dat wilt zich opgeven voor een gratis rij-test in de eigen auto die op de volgende dagen worden afgenomen op 17 mei,25 mei,27 en 28 mei 2019. Verder zal er tijdens de opfriscursus van 16 mei 2019, de volgende onderwerpen besproken worden. 1.De e-bike, aanschaf, onderhoud, verkeersregels. 2.Nieuwe verkeersregels, borden en aanwijzingen.3. Uitleg over de rijvaardigheidstest. Deze rij-test zal worden afgenomen in Hotel Brabant/Amarath Hotel, Heerbaan 4,4817NL Breda.4.Ook is er een theorietest over de nieuwe en bestaande verkeersregels.

 


 

Jaarprogramma 2019

 

3 januari.

Nieuwjaarsreceptie

17januari.

excursie draaiorgelmuseum. Hilvarenbeek

31 januari.

soos. Seniorenweb . Info middag. PC gebruik

21 februari.

wandeling IVN. Landgoed Wallsteijn bij Achtmaal.

14maart.

ledenvergadering

18 april.

paasbingo

25 april.

wandeling. V. Gogh in Princenhage.o.l.v. gids van Gilde de Baronie

2 mei.

busreis hoorn-medeblik-enkhuizen

16 mei.

soos. Auto rijschool Olof van Dongen .opfriscursus Verkeer.

6 juni .

excursie paardenmelkerij. Edelweiss. In Etten-Leur

20 juni.

Fietstocht. Ettense en Haagse beemden

22augustus.

Dagtocht eigen vervoer. Willemstad

12 september.

excursie. Klooster Schorsmolenstraat in Breda

26 september.

najaarsbingo

3 oktober.

wandeling Breda Bosch straat.o.l.v. gids van   gilde de Baronie

10 oktober.

soos ?

7 november.

dia's en films

21 november.

excursie streekmuseum Alphen Chaam

12 december.

kerstmarkt Deventer

19 december.

Kerstbingo

 


Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.1 voor 7 jan. 2019 a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Cees Bekkers of Ton Broeders gestuurd worden. Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.


 

Voorzitter / Soos

A.A.M. Broeders

Lelystraat 2 H105

4827 KB Breda

076 5870298

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vice Voorzitter / WEer

C.G. Bekkers

Griegstraat 16

4904 MB Oosterhout

0162 422715

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris

Th. Van de Wege

Galgenweg 89

4761 KS Zevenbergen

0168 326037

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester

F.J.C.van der Meeren

Gaffelstraat 76

4835 AP Breda

06 53845357

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Welzijn+Soos+WEer

C.A.C. Keulemans

Oede v. Hoornestr.20

4811 KP Breda

076 5221302

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Redacteur Phili-Plus S.Wirjosentono

Jan de Wittstraat 16

5037 RE Tilburg

013 4633376

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WEer / Zwemmen

H.J.F. Frishert

Bernhardsingel 4

4811 SK Breda

076 5657459

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bingo

G.C.A. Keulemans

Oede v. Hoornestr. 20

4811 KP Breda

076 5221302

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bingo & Comp. club

E.Havinga

Koraalstraat 7

4817 HM Breda

076 5213556

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hobbyclub

A.A. Weterings

Nonnenveld 25

4901 ZP Oosterhout

0162 451468

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vice Secretaresse

Wilma Nelemans

Overakkerstraat  107/A4

4834 XK Breda

076-8890606

wDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bingo

J.Havinga

Koraalstraat 7

4817 HM Breda

076 5213556

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vice Redacteur Ph.Pl.

Harm Klaassens

Maaibeemd 95

4824 ND Breda

0765418562

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

SVPB,

Correspondentie:Ton Broeders en Tom van de Wege.

Kijk  voor de e-mail en adressen bij

voorzitter en secretaris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Speedymax Webdesign - Webmaster