Phili-Plus


31e jaargang nr.2
maart 2019

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl
Sponsors : Bosch Security Systems


 

VAN DE BESTUURSTAFEL

  Van de bestuurstafel:

 Op 5 februari 2019 heeft de driekoppige kascommissie de jaarrekening 2018 met een positief resultaat gecontroleerd. Zij adviseert dan ook het bestuur van de vereniging op de komende ALV decharche te verlenen.

 Ton Broeders


 SVPB AGENDA:

 12 mrt.   Computerclub, in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda om 14.00

14 mrt.   Leden vergadering in de ‘’Dorpsherberg’’ Willem Alexanderplein 4, te Teteringen 14.00

19 mrt.   Hobbyclub, in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr. 2 te Breda om 14.00

2 apr.    Computerclub, in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda om 14.00

9 apr.    Hobbyclub, in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr. 2te Breda om 14.00

18apr.    Paasbingo, in de ‘’Dorpsherberg’’ Willem Alexanderplein 4, te Teteringen om 14.00

MBVO zwemmen op elke maandag middag om 12.45 t/m 13.30 in de Waranda Oosterhout.


VAN ONZE LEDEN:

april                                                                                                 april

6     J.P.F.Havinga-Kusterman                                                       14   C.A.C.Bekkers-Kools      

8     S.A.Vreugdenhil                                                                       20   T.A.Maijers-v.Doorn

14   F.P.Rijnders                                                                             26   P.C.Stoop-v.d.Enden


 Kopij voor de volgende Phili-Plus nr. 3 voor 18 maart 2019 a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Cees Bekkers of Ton Broeders sturen. Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.


 GEEN VERSLAG, WEL FOTO’S van NIEUWJAARSRECEPTIE OP 3 JAN. 2019


 

 Reminder : Donderdag 21 februari 2019 Natuur wandeling Landgoed Wallsteijn in Achtmaal

 

Op donderdag 21 februari verzamelen de leden van de seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda zich met hun introducés om 13.50 uur op het parkeerterrein van Herberg het Pannehuske aan de Roosendaalsebaan 4. In Achtmaal. Waarvan wij o.l.v. onze IVN gids Paul Munnik vertrekken voor een natuurwandeling op landgoed Wallsteijn.

 Tot 21 februari


  Busreis:

 Op donderdag 2 mei 2019 organiseert de seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda wederom in samenwerking met de p.v. van TNT post NL een eendaagse busreis Dit jaar de reis die je gedaan moet hebben naar

 

Enkhuizen-Medemblik –Hoorn”

 

 Het programma ziet er al volgt uit:

08.00uur Vertrek met luxe touringcar vanaf achterzijde AH. Winkelcentrum Moerwijk 2.

In Breda naar  Enkhuizen   

10.30u Aankomst Enkhuizen                                                                                        

10.40 Afvaart met de boot richting Medemblik onderweg aan boord van de boot

 2 x Koffie/thee met appelgebak                                                                                                                  

11.55u Aankomst Medemblik.                                                                                      

12.05u Westfriese broodmaaltijd. en vrij bezoek aan Medemblik.

13.20u Vertrek per stoomtram naar Hoorn met o.a. korte stops in Opperdoes,Twisk.   

14.40u Aankomst te Hoorn.

14.45u Stadswandeling o.l.v. een ervaren gids.

15.45u Einde stadswandeling en vrij bezoek aan de mooie stad Hoorn.

17.15u Vertrek vanuit Hoorn naar de diner locatie.    

18.30u Drie gangen diner.    

 20.30u Vertrek naar Breda.  

 21.30u Verwachte aankomst in Breda.

 Deze volledig verzorgde dagtocht hierin is inbegrepen, vervoer met luxe touringcar. Boottocht met 2x koffie/thee met 1xappelgebak, Broodmaaltijd, stoomtram, stadswandeling met gidsen, en het 3 gangen diner. Deze mooie dagtocht kunnen wij jullie, en jullie introducés aanbieden voor slechts €75, - p.p.

 inschrijven bij H.Frishert  voor 2 April. tel. 06-22653246 b.g.g. 076-5657459.

Of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  datum betaling is pas bewijs van deelname. over maken op rekening SVPB NL44 INGB0001053618 t.n.v. SVPB Breda onder vermelding van Dagtocht  2 mei 2019. Denk aan de annulering verzekering. Als u deze zelf niet hebt dan kan u deze via ons bijboeken voor €3, -p.p. en de gegevens hiervoor doorgeven bij aanmelding. Achternaam(meisjes) -voornaam Geboorte datum. En geslacht(m) (vr.)

 Henk Frishert


                                                    

 VERSLAG ACTIVITEITEN :      

Orgelmuseum Dansant in Hilvarenbeek.

Op donderdag 17 januari was er een excursie naar het orgelmuseum Dansant in Hilvarenbeek. Rond kwart voor twee ’s middags werden we verwacht bij de ingang van het  museum. De entree was helemaal in een sfeer van draaiorgels. Het dak wordt ondersteund door 4 mahoniehouten pilaren. Er staan een aantal verschillende orgels totaal 7 stuks. Het grootste orgel dat er staat is het Mortierorgel Poseidon met een gewicht van 800 kg.  En oppervlakte van 50 vierkante meter. We werden ontvangen met een kopje koffie/thee en een lekkere warme Brusselse wafel met kersen en slagroom. Terwijl wij daarvan genoten, vertelde mevrouw Van Laarhoven hoe het museum was begonnen Haar man was onderwijzer en had zijn ontslag genomen.

Hij wilde  motoren gaan verkopen. Specifiek de Harley Davidson. De verkoop van motoren liep als een trein. Op een dag kon iemand zijn motor niet afbetalen en vroeg of hij met een draaiorgel zijn schuld mocht voldoen. Daarin werd toegestemd. Dat orgel functioneerde niet. Een goede kennis had er verstand van en het orgel werd gerepareerd.

  

Zo is het museum Dansant ontstaan. Het gebouw is aangepast aan de orgels. In het begin van de  20e eeuw werden in de buik van orgels, rollen geplaatst die voor de muziek zorgden. Op zo’n rol zat ongeveer een half uur muziek. Toen heeft een orgelbouwer het orgelboek uitgevonden en dat werd een groot succes. Mevrouw van Laarhoven liet de verschillende orgels horen en legde uit wat het speciale van ieder soort orgel is. Ook liet ze het orgel de 14 billekens uit de 70e er jaren horen. Johnny Hoes een bekende Brabantse volkszanger heeft daar nog een liedje van gemaakt. Er staat een Amsterdams straatorgel waarvan de muziek met flessen die met water waren gevuld wordt gemaakt. Er staat ook een robotdraaiorgel. Dat is speciaal voor Museum Dansant ontworpen. Het orgel heeft 105 toetsen.

Elk orgel heeft zijn specifieke klank. Op iedere 2e en 4e zondag van de maand kan men van 13.00 uur tot 18.00 uur dansen op de muziek van de draaiorgels. Er zijn altijd meer dames dan heren aanwezig. Er komt altijd een man die graag veel danst . er staan drie stoelen die er speciaal staan voor de “muurbloempjes”. Als een dame daar gaat zitten, wordt ze gevraagd door de man die graag danst. Hij heeft het best druk. Mevrouw Van Laarhoven wist van alles te vertellen over de orgels. Het was leuk en interessant. Alle 28 personen die aanwezig waren vonden het een informatieve en leuke middag.

Henk bedankt voor het organiseren van deze goed geslaagde middag.

 Tom van de Wege


 Breda, 31-01-2019

 Kun jij een stukje schrijven , Kees !

 

 Ja, maar dan wel een met pen en papier zei ik.    

Het onderwerp ’n digitaal verhaal.  Dit verhaal wordt verteld door Kees ten Dam, Bert Emans en  Maria Fennis. Deze mensen zijn van Senior Web/Gilde de Baronie. Vrijwilligers die kennis delen is de slagzin. Met 31 leden van de SVPB en 4 leden van TNT post een goede opkomst in de Dorpsherberg te Teteringen. We krijgen een PowerPoint presentatie met toelichting door Bert Emans te zien. Hij heeft het over digitaal Fit zijn vandaag de dag. Wat is bv.

Fake news de wet op de privacy, data lekken, in the Cloud, Phishing en Hacken. Online shoppen, social media, apps, facebook, enz. Wist u bv. Dat 55+ in 2014 50% in bezit is van een mobiele telefoon, in 2018 is dat al 90%. Laptop gebruik is momenteel 93%, smartphone 13 miljoen  gebruikers en tablets ongeveer 11 miljoen. Wat kopen  we zoal online via internet, kleding, reizen, speelgoed, hobby, elektronica, meubels, food en nog veel meer. Door dit toenemend gebruik van al deze diensten loop je ook risico’s, valkuilen zijn er veel.  Ga er vanuit dat alles gehackt kan worden. Lees alles goed. Controleer altijd de afzender etc. Er zijn mensen die altijd slimmer zijn dan wij, nu niet meteen bang worden maar verantwoord om gaan met dit medium is de boodschap want  de wereld kijkt mee. Hierna was het de beurt aan Maria Fennis zij belichtte het gebruik van de digit-code, bankieren, wachtwoorden hoe ga je ermee om.

Ook verteld zij over de digitale nalatenschap, heb je dat geregeld of is het wel geregeld? Als er iets gebeurt, hoe dan verder? Een goede tip van haar maak een lijst met wachtwoorden, codes, adresgegevens, accounts, bank, belasting, pensioenfonds, auto, noem maar op en o ja wel up-to-date houden.  Bewaar dit alles in een kluis of iets dergelijks en licht ook de vertrouwenspersoon in. Wat een digitaal verhaal zeg maar ‘n zeer interessante middag.  Bedankt Kees, Bert en Maria voor de heldere uitleg en duidelijke antwoorden op de gestelde vragen. We kunnen weer verder allemaal digitaal. Je kunt ook lid worden om bij te blijven via het Gilde de Baronie of een cursus volgen zonder lidmaatschap.

Kijk bij www.gildedebaronie.nl  voor alle informatie.

Uw schrijver met de pen en papier,                                          

Kees Nelemans

 


 

   Dit is de nieuwe adressen blok :

Voorzitter / Soos

A.A.M.Broeders

Lelystraat 2H105

4827 KB Breda

076 5870298

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vice voorzitter / WEer

C.G. bekkers

Griegstraat 16

4904 MB Oosterhout

0162 422715

cgbekkers@ziggo,nl 

Secretaris

Th. Van de Wege

Galgenweg 89

4761 KS Zevenbergen

0168326037

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Penningmeester

F.J.C.van der Meeren

Gaffelstraat 76

4835 AP Breda

06 53845357

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vice Redacteur Ph.Pl.

Harm Klaassens

Maaibeemd 95

4824 ND Breda

076 5418562

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Redacteur Phili-Plus

S. Wirjosentono

Jan de Wittstr. 16

5037 RE Tilburg

013-4633376

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

WEer / Zwemmen

H.J.F.Frishert

Bernhardsingel 4

4811 Sk Breda

076 5657459

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 Welzijn+Soos+WEer

C.A.C.Keulemans

Oede v.Hoornestr. 20

4811 KP Breda

076 5221302

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 Vice Secretaresse

Wilma Nelemans

Overakkerstraat 107/A4

4834 XK Breda

076 8890606

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

SVPB,

Correspondentie:

Ton Broeders en Tom van de

Wege. Kijk voor de e-mail en

adressen bij voorzitter en secretaris

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Speedymax Webdesign - Webmaster