Phili-Plus


31e jaargang nr.4
mei 2019

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl
Sponsors : Bosch Security Systems


 VAN DE BESTUURSTAFEL

NIEUWE LEDEN:

Het is al een hele poos geleden, maar we hebben er weer 4 leden bij.

We heten deze leden van harte welkom.

Mevrouw Leijten uit Breda.

Mevrouw Van Venrooij- Huibregts uit Wagenberg

De heer en mevrouw van den Kieboom uit Oosterhout


SVPB AGENDA:

6 juni  Excursie paarden melkerij Edelweis in Etten Leur (zie WEer comm. Blz. 2  )

20 juni Wandeling Prinsenhage in Breda (zie WEer comm. Blz. 3-4 )

22 aug.Dagtocht eigen vervoer naar vestigingstadje Willemstad (zie WEer comm. Blz. 4 )

MBVO zwemmen, elke maandagmiddag om 12.45 tot 13.30 in de Warande in Oosterhout.


VAN ONZE LEDEN:

juni:                                                                                        juli:

10 H.v.d.Kieboom-van Dun                                                  3   M.A.Klaassens-Knake

12 M.Uittenbroek-van Alphen                                               4   J.A.Malipaard

18 J.W.van Glabbeek                                                           6   A.P.J. Stoop         

19 P.C.A.van den Kieboom                                                  7   C.J. van Nes-Ruterink

20 A.C.G.v.d.Enden-Schouwenaars                                    9   S.Wirjosentono                           

23   H.van der Meij-Smit                                                      12 M.A.van den Heuvel

30 K.Kuin-Schaak                                                                 17 M.T.Leijten

juli:                                                                                        21 F.J.C.van der Meeren

2 T.Geerts                                                                            21 J.M.P.Oprins-Verheijen


 


  Donderdag 6 juni 2019. Excursie naar Paardenmelkerij De Edelweiss

 Op donderdagmiddag 6 juni brengen de leden van de s.v.p.b. met hun introducés een bezoek aan de enige paardenmelkerij in West-Brabant. De Edelweiss in Etten Leur. Maria en Jos Jochems hebben aan de rand van de bebouwde kom, een paardenmelkerij, genaamd De Edelweiss. Deze naam is afgeleid van het Edelweiss bloemetje dat groeit in de bergen van Oostenrijk waar de paarden oorspronkelijk vandaan komen. De melkerij is ingericht als diervriendelijke stal met een loopgedeelte voor melkgevende merries, een loopgedeelte voor de veulens, een aantal boxen voor de hoogdrachtige merrie`s en èèn kraamstal voor de geboorten van veulens. Het hele jaar door

worden er veulentjes geboren en worden de paarden gemolken. De melk wordt hoofdzakelijk gebruikt door mensen die gezondheidsproblemen hebben. Daarnaast zijn er aanverwante artikelen zoals cosmetica, granulaat en cadeau artikelen. Na de ontvangst met 2x koffie/thee met vlaai, beginnen we met een korte uitleg over de diervriendelijke huisvesting, het paardenras, de geboorten van veulentjes en waarom er dan melk door het paard geproduceerd wordt. Tussendoor mogen er vragen gesteld worden en kan de melk geproefd worden. Niet alleen door het uit te leggen, maar door het zelf echt te beleven, ervaren dat je een paard echt kunt melken. Daarom gaan we ook naar de stal om het melken van de paarden mee te maken. Daarnaast is er gelegenheid voor het contact met de veulentjes en mag er geborsteld en brood gevoerd worden. Waar helpt paardenmelk tegen? Paardenmelk is een natuurlijk product en is rijk aan vitaminenen en mineralen. Er zitten meer dan veertig verschillende goede voeding- en bouwstoffen voor het lichaam in paardenmelk. Het middel zorgt voor een gezonde darmflora, helpt bij tal van huidaandoeningen en zorgt voor meer energie. Paardenmelk tegen tal van aandoeningen Paardenmelk is goed voor de volgende vier hoofdgroepen: Maag en darmen ​Luchtwegen en longen ​Spieren en gewrichten Huid. Onder alle zoogdieren is de melk van paarden de meest gezonde melk. Deze melk lijkt het meest op de gezondste melk die de natuur ons schenkt, namelijk moedermelk. En geschikt voor velen andere aandoeningen. Wij verzamelen ons om 13.50uur. Bij paardenmelkerij Edelweiss Hanekinderstraat 9. 4871NG Etten Leur. Eigen bijdrage leden s.v.p.b. €3.50.p.p. Introducés €7, -p.p. In verband met de bestelling voor verse vlaai graag opgeven voor 3 juni bij Henk Frishert. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 06-22653246 of 076-5657459.

Henk Frishert


Donderdag 20 juni 2019 Vervolg wandeling door Princenhage

Op donderdag 20 juni 2019 vertrekken de leden van de seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda met hun introducés om 14.00 uur vanaf het Princenhaags museum Haagweg 334 in Breda voor het vervolg van de afgebroken (verregende) wandeling. O.l.v. Jan Korebrits gids van Gilde de baronie. Om 14.00 uur wandelen wij naar het kapelletje waar wij de afgebroken stadswandeling vervolgen, die loopt via de Haagweg met zijn villa’s en eindigt op de Haagse Markt bij het oude Raadhuis.

Al in 1198 wordt Princenhage vermeld in oude oorkonden onder de naam Hage’ Na de Franse tijd (1813) werd de naam officieel gewijzigd in Princenhage. Het is al eeuwenlang een belangrijk kruispunt van wegen. De historische dorpskern, die gedomineerd wordt door de imposante St. Martinuskerk, is nog vrijwel intact. Jan Korebrits vertelt over de geschiedenis van het dorp en geeft toelichting op panden en hun bewoners. Te veel om op te noemen Jan zal ons dit en nog veel meer vertellen tijdens deze bijzondere wandeling. Na afloop is het tijd om onder het genot van een drankje nog even na te praten over deze wandeling. In de oudste herberg van Breda “het rode Hert” op de mooie Haagse markt. Deelname voor leden is gratis introducés betalen €3.50

Henk Frishert


Dagtocht eigen vervoer donderdag 22 augustus 2019

Op donderdag 22 augustus 2019 . Dagtocht met eigen vervoer, dit jaar bezoeken wij het oude vestingstadje Willemstad. En het leuke eiland Tiengemeten.

 

10.00 u.Ontvangst in Willemstad bij het Wapen van Willemstad, Benedenkade 12.  Voor 2x Koffie/Thee met Gebak.

10.30 u. De stadsgids haalt ons op voor een stadswandeling door het prachtige vestingstadje met haar historische gebouwen,en bastions.                                            

12.00u Een heerlijke Brabantse koffietafel staat voor ons klaar.  

13.00u Vertrek met eigen vervoer naar Nieuwendijk1.(3284KR) Zuid-Beijerland

14.00u Waar wij met een begeleider van de musea Tiengemeten de pont nemen, na het parkeren van de auto’s op de grote parkeerplaats.

14.15u. De groep wordt gesplist 1e groep  bezoekt met gids Rien Poortvliet Museum.

Wat dit jaar 10 jaar bestaat ,en heeft nu een unieke expositie met Rien zijn originelen werken ten behoeve van de kalenders .o.a. prachtige schilderijen over dieren. En natuurlijk wonen de kabouters, er nog steeds op zolder. lift is aanwezig.  

groep 2. Bezoekt met gids het Landbouwmuseum, waarin op perfecte wijze  de Landbouwmechanisatie uit de vorige eeuw wordt weergegeven. Dit jaar staat de Suikerbietenteelt centraal. En uiteraard de reguliere expositie over het telen van granen,aardappelen en peulvruchten.

15.00u .Korte pauze voor koffie/thee of fris.

15.45u .Wisseling van de groepen.

16.30u. Einde museum bezoek en gelegenheid voor een drankje.

17.10u. Met de pont terug naar Nieuwendijk.

17.20u. Einde programma.

 Opgeven voor 12 augustus i.v.m. reserveringen bij H. Frishert per e-mail. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Of per tel. 076-5657459. 06-22653246. Tevens kan men zich opgeven voor evt. carpoolen. Deze geheel verzorgde dag kunnen wij onze leden aanbieden voor €45, - p.p. overmaken op rekening NL44INGB0001053618 van p.v. SVPB Breda onder vermelding van Dagtocht 22 augustus 2019. Maximaal 20 personen.( introducé`s zijn toegestaan. Deze betalen €50 p.p.) Het beste parkeren in Willemstad is bij het Havenhoofd ,of bij de jachthaven.

Henk Frishert


VERSLAG ACTIVITEITEN:

18 april-Paasbingo 2019.

De paastekeningen in de phili-plus waren een ware uitnodiging voor velen.

Je wordt bij het binnenkomen door voorzitter Ton verwelkomt met 2 Consumptiebonnen.

Corrie Keulemans en Joke Havinga hebben assitentie van kleinkind van Evert en Joke.

Twee bordjes aangekocht en Petra van de "Dorpsherberg" is attent bij het binnenkomen. Zij zorgt voor warme drank. Evert is schor in zijn stem. Goof helpt met de tombola en de cijfers klinken door de zaal. Spannend hij komt dichtbij, nog 3, ja: Bingo! Het lijkt er op dat bepaalde personen steeds geluk hebben. Aan onze tafel vallen prijzen. Anderen aanvaarden het niks-gevoel. Mijn Hoop is eigenlijk ver weg. Ineens alle nummers bedekt...! Als verdoofd veer ik op. Twee vrouwen werpen de grote rubber dobbelsteen. Je krijgt er zin in: vijf ogen en de ander gooit er twee. Ongelooflijk, een kaartje met vrolijke ballonnen zwaaide ik in de lucht! Het feest van de  verrijzenis van Jezus Christus is dichtbij. De hoofdprijs een bon  van "JUMBO" met een leuk bedrag.  Super!

Dank voor ieders inzet tijdens deze vermakelijkheid. Het is "vrolijk Pasen"

Maria van der Hoofden-van Geffen.


 Dagtocht naar Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Op 2 mei was het de jaarlijkse busreis. Deze keer was de reis naar de historische driehoek Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

 De bus zou om 8.00 uur vertrekken. Er werd gewacht tot 8.15 uur om dat er nog 2 dames moesten komen. Helaas kwamen die niet opdagen. Toch waren we volgens de planning om half elf in Enkhuizen. Het regende een beetje maar we gingen regelrecht naar het museumschip Friesland en voeren over het IJsselmeer naar Medemblik. Onderweg werd er koffie/thee geserveerd met een lekker stuk appeltaart.

En als je dorstig was kreeg je nog een tweede bakje. Na een uur en een kwartier varen legden we in Medemblik aan. Het was een minuut of 5 lopen naar het Wapen van Medemblik. Daar kregen

 

we een Westfriese broodmaaltijd geserveerd. Daarna was het een klein stukje lopen naar de stoomtram. We waren met ruim 50 personen. Er waren 2 wagons voor ons gereserveerd. We hebben ruim een uur in de stoomtram gezeten. Onderweg kwamen we langs een aantal kleine plaatsjes. De stoker gooide kolen op het vuur en de locomotief floot regelmatig en er kwam dan stoom uit. Toen we in Hoorn aankwamen was het droog en kwam er af en toe een zonnetje tussen  de wolken door.

  Er stonden 2 stadsgidsen te wachten om ons van alles over Hoorn te vertellen. Hoorn was vroeger een hele rijke stad en was tijdens de 80 jarige oorlog de eerste stad d ie zich afscheidde van de koning van Spanje en zich aansloot bij Willem van Oranje. In Hoorn staan veel huizen met een vooroverhangende gevel. Er waren vroeger veel pakhuizen. Voor al graan en bier werden daarin opgeslagen. Uit heel Europa kwam men graan kopen omdat die hier het goedkoopste was. Dat kwam door de speciaal gebouwde schepen, die smaller en veel langer waren Daar kon veel meer graan in geladen worden. Jan Pieterszoon Coen werd in Hoorn geboren en werd Gouverneur Generaal voor de V.O.C in Batavia in Indonesië. Na een klein uurtje was de stadswandeling afgelopen. Rond kwart over vijf zat iedereen weer in de bus. We gingen naar Haarzuilen. Daar gingen we dineren. iedereen vond dat het goed had gesmaakt en daarna gingen we op weg naar Breda. Daar kwamen we om een uur of half tien aan. We hebben veel gezien en regelmatig lekker gegeten en gedronken. Al met al een fijne dag. Henk dit was weer een goede keuze.

Tom van de Wege


 

Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.5 voor 1 juli 2019 a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Cees Bekkers of Ton Broeders gestuurd worden. Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.

 


 

 

 

Speedymax Webdesign - Webmaster