Phili-Plus


30e jaargang nr.5
augustus 2019

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl
Sponsors : Bosch Security Systems


 

VAN DE BESTUURSTAFEL

NIEUWE LEDEN:

We heten mevrouw P.M. Diependaal uit Oosterhout van harte welkom.


SVPB AGENDA:

22 aug.Reminder dagtocht eigen vervoer naar Willemstad (zie WEer comm. Blz. 2 )

19 sept.Dineren in het Groot Arsenaal in Breda (zie WEer comm. Blz. 2)

MBVO zwemmen in de Warande, zomer vakantie rooster. Van 6 juli t/m.18 augustus op

dinsdag en donderdag ochtend van 10.00 t/m. 10.45 uur, de Warande in Oosterhout.

 


 

VAN ONZE LEDEN:

augustus:                                                                                    augustus:

1   G.C.A.Keulemans                                                                  13 A.Janssens

3   P.J.Klik-Gassenbeek                                                            14 A.L.de Floo

4   J.J.Bindels                                                                             21 M.P.A.v.Venrooij-Huibregts

7   J.A.de Wit-van der Linden                                                     28 A.L.M.van den Enden

11 S.Kuin                                                                                                                                                                                                                                    

 


 

  Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.6 voor 26 augustus 2019 a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Cees Bekkers of Ton Broeders gestuurd worden. Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.


 


 

Reminder , Dagtocht eigen vervoer donderdag 22 augustus 2019

   

 Op donderdag 22 augustus 2019 . Dagtocht met eigen vervoer, dit jaar bezoeken wij het oude vestingstadje Willemstad. En het leuke eiland Tiengemeten.

Deze dagtocht is vol , er kunnen alleen nog mensen geplaatst worden op de reserve lijst.

 10.00 u.Ontvangst in Willemstad bij het Wapen van Willemstad, Benedenkade 12.

 Voor 2x Koffie/Thee met Gebak.

17.20u. Einde programma.

Maximaal 20 personen Het beste parkeren in Willemstad is bij het Havenhoofd ,of bij de jachthaven.

 Henk Frishert

 


19 september 2019. Dineren in het Groot Arsenaal.

   

Op donderdag 19 september 2019 gaan de leden van seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda Dineren in het restaurant: Nicolas Appert van“De Rooi Pannen” Fellenoordstraat 93 in Breda. Gelegen in het monumentaal gebouw van “het groot Arsenaal”gebouwd in 1771(voor opslag van wapens en munitie leger )Ingang bij monumentale rode hoofdingang (gebouw rechts.) Parkeren is gratis op het terrein van het groot Arsenaal ook te bereiken met openbaar vervoer Halte Fellenoordstraat. Lijnen 311-312-316-119-lijn 2. Halte Markendaalse weg o.a. lijn 4 en 5. Wij worden daar verwacht Om 17.15u voor een 3 gangen verrassing diner Met 3 drankjes incl. Koffie/thee. Frisdrank . bier(ook alcohol vrij) wijn en zwak alcoholische dranken. Voor Max 40 leden dit in verband met beschikbare ruimte restaurant. Het diner wordt uitgeserveerd door leerlingen horeca opleiding van de “Rooi Pannen” Eigen bijdrage is €20, - p.p. voor deelnamen graag opgeven voor 6 september bij H.Frishert. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon 076-5657459. 06-22653246. Daar het een verrassingsmenu betreft is er geen keuze mogelijk tussen vlees of vis daarom ook evt. dieet wensen zoals allergieën/intolerantie (i.v.m. les situaties leerlingen) doorgeven bij aanmelding. Betaling overmaken voor 1september op rekening s.v.p.b. NL44INGB0001053618. Onder vermelding diner seniorenvereniging Philips/Bosch Breda. 19 september 2019.

 Henk Frishert


 VERSLAG ACTIVITEITEN:

 Verslag van soos 16 mei 2019. Informatie middag over de clini-clowns

De heer Cees van de Corput ambassadeur van de clini- clowns vertelde de 18 leden van de svpb en van de p.v TNT post NL die aanwezig waren op deze middag door middel van dia’s en kleinen filmpjes over de organisatie. Cliniclowns is een van oorsprong Amerikaanse organisatie die speciaal getrainde clowns naar ernstig zieke kinderen in ziekenhuizen stuurt om hun verblijf daar wat aangenamer te maken. De clowns bieden kinderen die ernstig ziek of gehandicapt zijn of die een traumatische ervaring hebben gehad wat afleiding waardoor zij hun ziekte even kunnen vergeten. Ze helpen de kinderen en demente mensen om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en l

eidden hun aandacht af van enge en vervelende procedures. De Cliniclowns gebruiken verschillende technieken om de mensen op te vrolijken en te bereiken. Ze gebruiken goocheltrucs, muziek, en vertellen verhalen. Het kind kan zelf steeds kiezen wat het wil doen, een goocheltruc leren, een mime voorstelling zien of gewoon spelen. Door een dergelijk ontspannen en leuke sfeer te creëren kunnen de clowns de kinderen en demente mensen helpen om, om te gaan met de emoties die ze in hun genezingsproces kunnen tegenkomen; angst, eenzaamheid, en verveling. De clown die in het ziekenhuis of de instelling bij de mensen op bezoek gaat heeft een speciale opleiding gehad en kan inspelen op de problematiek van de zieke. Vaak hebben de clowns zelf ook een diploma geneeskunde of pedagogie. Ze werken ook samen met de dokters, het  verzorgingsteam en psychologen die het kind of de demente in kwestie goed kennen. De cliniclowns komen in bijna elk ziekenhuis. Sinds 2011 is het kantoor van de Stichting Cliniclowns Nederland gevestigd in de Wielendraaierij, ėėn van de gebouwen op het terrein van de voormalige Wagenwerkplaats van de NS te Amersfoort. Na Cees van de Korput te hebben bedankt voor zijn duidelijke presentatie, want dit was een zeer bijzondere middag en iedereen stopte dan ook geld in de doneerbox voor deze mooie organisatie. Zodat zij hopelijk heel lang door kunnen gaan met hun geweldige inzet voor deze kinderen en demente mensen. Zodat ook deze mensen nog kunnen genieten van het leven met een blije lach.

Cees Bedankt

 Henk Frishert


Verslag rondleidingen Princenhage op 25 april en 20 juni.

 De rondleiding werd beide keren verzorgd door de Hr.Jan Korebrits (ja, familie van onze 'Heintje").

We zijn begonnen bij "mijlpaal"5", 35 km van Sleeuwijk. Daarna naar de begraafplaats "ZUILEN".

Hier treffen we graven aan van bekende Bredanaars zoals Rueb, Pels rijken en Roobol. We bezoeken het Maria-kapelletje uit 1949 dat is gebouwd op initiatief van Mgr. Frencken. Het begint echter zo hard te regenen dat het hele gezelschap gevlucht is naar cafe "het roode hert". Er werd besloten op een andere dag de tour voort te zetten, dit werd 20 juni.

 

We bezichtigen het huis van Dominee Vincent van Gogh (oom Cent) een oom van de bekende schilder. Het is na de oorlog nog tijdelijk in gebruik geweest als postkantoor. We komen nog panden tegen die gevoegd zijn met knipvoegen en ornamenten die diamanten worden genoemd. Ook staan er huizen die gedeeltelijk gemetseld zijn me vertikaal geplaatste stenen waardoor mooie rondingen te verwezenlijken zijn.

Verder zien we: het Raadhuis uit 1792. een kerkje in waterstaatstijl en de grote Kerk.

De kerken zijn in hande geweest van katholieken en protestanten en enkele malen om politieke redenen van eigenaar gewisseld door o.a bemoeienis van Napoleon..

Anders dan de eerste keer hebben we op het terras van het terras genoten van de zon en de drankjes.

Hulde voor de gids die al het geziene met foto's uit zijn map toelichte.

Ton Broeders


Excursie paardenmelkerij De Edelweiss

 Op 6 juni hebben we een bezoek gebracht aan de paardenmelkerij van Maria en Jos Jochems

De Edelweiss in Etten-Leur. Na de ontvangst met koffie, thee met gebak gaf Maria Jochems uitleg

over de paardenmelkerij. Ze hebben ongeveer 40 paarden waarvan er 27 gemolken worden. De paarden zijn afkomstig uit de bergen Oostenrijk (Haflingers) waar ook het bloemetje edelweiss groeit en waarnaar de paardenmelkerij

is genoemd. De melk wordt hoofdzakelijk gebruikt door mensen die maag, darm of huidproblemen hebben, daarnaast wordt de melk gebruikt voor cosmetica. Na de uitleg hebben we de stal  bezocht deze bestaat uit een loopgedeelte voor melkgevende merries, een loopgedeelte voor de veulens ,een aantal boxen voor hoogdrachtige merries en een melkbox. Het paard dat gemolken moest worden stond al te trappelen. Na het schoonmaken van de uiers  werd de melkmachine aangesloten en mocht Henk Frishert assisteren bij het melken. Een paard geeft gemiddeld 4 liter melk per dag, een deel van de melk wordt ingevroren in kuipjes en ter plaatse verkocht. De veulentjes waren nieuwsgierig en kwamen kijken of er nog iets lekkers voor hen was ( een kruiwagen vol met bix).

Het was een Fijne en leerzame excursie.

 Harm Klaassens


 BINGO:            

  

                                                                                                                                Op donderdag 26 september 2019 is er weer een bingo middag

                                                                                               We beginnen om 14.00 uur in de “DORPSHERBERG” in Teteringen

                                                                                             Het wordt weer een gezellige middag met veel prijzen, om te winnen.

                                                                                                                                                                     Tot Ziens

                                                                                                          Goof,Corry,Joke en Evert


 

Speedymax Webdesign - Webmaster