Phili-Plus


31e jaargang nr.7
November 2019

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl
Sponsors : Bosch Security Systems


 

VAN DE BESTUURSTAFEL

 Sloop Philips-Bosch Complex in Breda.

Van Bosch ontvingen wij bijgaande foto's betreffende de sloop:

- foto van gebouw C genomen tijdens de hoogtijdagen van Philips.

- Een luchtfoto van het complex.

- foto van de sloop gebouw C.

- foto van het begin bouwwerkzaamheden voor SLIGRO.

  Nu is alles voorbij......

 

   


 Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.8 voor 18 november 2019 a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Cees Bekkers of Ton Broeders gestuurd worden. Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.

 


  

   Op donderdag 19 december 2019 is er weer een bingo middag.

Wij beginnen om 14.00 uur in de ‘’Dorpsherberg’’ in Teteringen.

     Het wordt weer een gezellige middag met heel veel prijzen.

Tot ziens

 Tom, Cobie, Joke en Evert


 SVPB AGENDA :

 5   nov. Comp.club in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda om 14.00

7   nov. Soos/foto’s in ‘’Dorpsherberg’’ Willem Alexanderplein 4, te Teteringen om 14.00

12 nov. Hobbyclub  in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr. 2 te Breda om 14.00

21 nov. Excursie naar Oudheidkundige Museum van Alphen. (zie WEer comm. blz. 3 )

3   dec. Comp.club in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda om 14.00

10 dec. Hobbyclub in gemeenschapshuis de Wegwijzer, Steendorpstr.2 te Breda om 14.00

19 dec. Kerstbingo in ‘’Dorpsherberg’’ Willem Alexanderplein 4, te Teteringen om 14.00

MBVO Zwemmen op elke maandag middag om 12.45 t/m 13.30 in de Warande

 


 VAN ONZE LEDEN:

 november:                                                                                       december:

1   t. Stok-lips                                                                                  16 C.G .Bekkers

18 M.J. Vink                                                                                     17 W.C .Nelemans-Vrolijk

22 L.G.A. van Elewout                                                                       20 H.Breimer

27 S.J. van Ooijen-Heeringa                                                               22 G.J.M. v.Oevelen-Vergouwen

27 P.S.J. Weterings                                                                           31 F.L. Stok

december:

2   H. Rops


 

   

 


 7 november Soos middag in de’’ Dorpsherberg ‘’van 14.00-16.00 uur

Op donderdag 4 november 2019 gaan de leden van seniorenvereniging Philips/Bosch Breda. Foto’s en Dia’s kijken van het afgelopen verenigingsjaar.

Ook wordt op deze middag het voorlopig jaarprogramma van 2020 bekend gemaakt

 


 

  Donderdag 21 november 2019 Excursie, Oudheidkundig Streekmuseum Alphen Schatten uit het verleden

Op donderdag 21 november bezoeken de leden van seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda met hun introducés om 14.00 uur het Oudheidkundig streekmuseum van Alphen. Waar recentelijk nog topvondsten zijn opgeslagen die gevonden zijn bij opgravingen aan de chaamseweg. Deze komen uit een merovingisch grafveld uit de periode van 450-725 jaar na christus. Dit zijn o.a. voorwerpen van goud,kralen van glas,barnsteen en bergkristal. Zwaarden en messen.

 

De mensen leefden in de vroege middeleeuwen in een boerenmaatschappij en ridders. De vondsten in de grafvelden geven aan dat het ging om goed geklede mensen. Een cultuurhistorisch museum dat het verhaal vertelt van onze eigen streek o.a. landschap, bewoning, bedrijvigheid, gebruiken, markante mensen, specifieke gebeurtenissen. Meestal aan de hand van voorwerpen die in de streek gemaakt en/of gebruikt zijn. Ze hebben niet alleen, net als vele musea in Brabant, hetzelfde type collectie zoals voorwerpen daterend uit de periode 1850-1950 maar …….., zij beschikken over een unieke verzameling archeologische en Grootmoederstijd-vondsten die ‘Het verhaal van Alphen’ vertellen. Van vroeger tot nu. Vandaar Oudheidkundig Streekmuseum; in Alphen, een dorp met een rijke geschiedenis vooral gebaseerd op de resultaten van al of niet wetenschappelijk uitgevoerd archeologisch onderzoek. Trots zijn ze op het verleden; er is bijna geen dorp in Noord-Brabant dat zoveel kan vertellen over zijn eigen verleden. Kom en geniet in het ‘Hervormd kerkje’ dat in 2017 195 jaar bestond. Wij verzamelen ons om 14.00 uur bij de ingang museum aan de Baarleseweg 1. In Alphen. Waar wij een rondleiding o.l.v. gidsen krijgen door het museum incl. koffie of thee. Kosten deelname leden €2, - p.p. introducés €5, -p.p.

H. Frishert

  


 

 Dagtocht eigen vervoer naar Willemstad.

Op donderdag 22 augustus was er de dagtocht naar Willemstad (Noord Brabant).

Er was afgesproken dat men om 10.uur in het Wapen van Willemstad moest zijn.. Het was mooi weer en we zaten op het terras lekker in het zonnetje. Je kon kiezen uit koffie en thee. Daar kregen we een lekker stuk appeltaart bij. Om half elf werden we opgehaald door een stadsgids die ons de bijzondere zaken over Willemstad wilde vertellen. In 1564 was Willemstad een klein boerendorpje genaamd Ruigenhil. In 1583 besloot Willem van Oranje er een sterke vesting van te maken. Er werd een verdedigingsgordel aangelegd met zeven bastions. De namen daarvan waren Groningen, Gelderland, Zeeland, Utrecht, Holland en Friesland en Overijssel. In 1940 werd Willemstad weer een vesting en werden er door de Duitsers meerdere bunkers gebouwd.

Daar gingen we met het pontje naar Tiengemeten. Een gemet is een oppervlaktemaat en is ongeveer o,4 hectare. Dat zou betekenen dat het eiland 10gemeten ongeveer 4 hectare groot is. Op het eiland werden we in twee groepen verdeeld. De ene groep ging naar het Rien Poortvliet museum en de andere naar het landbouwmuseum. Het Rien Poortvliet museum bestaat nu 10 jaar. Rien had een fotografisch geheugen. Hij maakte meer dan 400 schilderijen. Die gebruikte hij om jaarkalenders te maken. Hij ging graag jagen en was een vriend van Prins Bernhard. Om 15.00 uur was er een korte pauze voor koffie, thee of fris. Daarna wisselden de groepen. In het Landbouwmuseum staan gereedschappen en landbouwmachines die in de vorige eeuw gebruikt werden voor het verbouwen van granen, aardappelen en peulvruchten. Om 17.10 uur kwam de pont en gingen we weer naar Nieuwendijk. Daarna ging iedereen huiswaarts. Volgens mij hebben de 26 deelnemers  een leuke en interessante dag gehad.

Je had het weer uitstekend geregeld Henk.

 Tom van de Wege


 Bezoek aan "Het Klooster " gebouwd in 1889 in Breda.

Op 12 September 2019 zijn we met 22 personen op bezoek geweest bij dit van oudsher, paters van de orde  Kapucijners Klooster, in het hart van Breda.Het geheel ommuurde Klooster met zijn goed onderhouden prachtige tuinen (te bezichtigen met een sleutel van het muurpoortje, bij de overburen)

moest na vertrek van de laatste Kapucijner in 2014 een nieuwe bestemming krijgen. Deze nieuwe bestemming moest in het licht staan van wat de Paters voor de minder bedeelde in ogen hadden.Echter nu de Roomse kerk min of meer als financiele steunpilaar weg gevallen was, wilde men een woon en werkgemeenschap starten. Dit in de vorm van begeleidend wonen (maximaal 3 jaar termijn)  om oa het onderhoud van het klooster en tuinen veilig te stellen.Zo kan men tevens werkervaring verschaffen en gelijk jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt laten re-integreren in de samenleving.Het kreeg de naam "Het Klooster " in Breda.

 

Bij ontvangst en de introductie kregen koffie of thee met een lekkere punt appeltaart, gebakken in eigen bakkerij binnen de muren van het klooster,ook weer door vrijwilligers/opleiders en assistenten in een leerproject. We werden hierna door de gangen en kamers van het klooster rondgeleid. In de centrale hal (voormalige kerkdienst kapel) staat een circus-acrobatische opstelling voor gynastiek ed oefeningen .Ook kunnen daar theater voorstellingen (bv over W van Oranje) gehouden worden. Achter het gordijn is nog een houten donatie kastje voor "St.Antonius brood". Dit om de bakkerij in de stad, die oa voor het brood voor de armen zorgt,te bekostigen.De hongerigen kloppen aan bij het klooster en krijgen een broodbon mee. Ook zagen wij een prachtige kamer waar destijds de priesters/paters en Abt de post in hun postvakjes binnen kreeg.De vroeger geheel van binnen  wit geschilderde Kapel is in de jaren 60 naar bruin tinten overgeschilderd en doet nu dienst als bezinningsruimte. De binnenplaats deed vroeger oa ook dienst als kerkhof voor de paters. Hierna deden we nog een wandeling door de binnentuin die een grasveld heeft met een rand van sierbloemen en profesioneel geknipte Liguster heg. Langs de binnenkant van de muur zijn nog technische ruimten gesitueerd, oa een verzamelplaats van Banners (reclame zeilen), die door de industrie geschonken zijn om door het Klooster tot tassen,etuis te laten verwerken en dan te verkopen.Ook de appeltaartenbakkerij zit hiernaast. In de binnentuin is nog een aardbeien veldje en een open kas voor boerenkool alsmede een kippenhok.

Het was een leerzaam, bijzonder bezoek .

Andre Maijers


 Verslag diner bij de Rooi Pannen op 19 september.

 Het diner vond plaats bij het opleidingsinstituut gevestigd in het oude kruithuis van de voormalige Seeligkazerne in Breda. De 30 deelnemers waren om 17h15 aanwezig waarna we naar binnengingen. Binnen bleek alles verbouwd te zijn en strak afgewerkt. Er stonden voor ons een zestal tafels keurig gedekt op ons te wachten. Het leek wel een 5-sterren-restaurant

 We kregen een driegangen-diner bestaande uit:

* Wildzwijn

* Parelhoen (een soort patrijs).

* Als dessert Sinaasappelcompote

 

 Alles natuurlijk voorzien van groenten en andere bijlagen. Dranken kregen we versrekt na inlevering van een plastic muntje, waarvan er ieder er drie had gekregen van Henk bij aankomst op het terrein. Rond acht uur vertrokken we allen weer na van een feestelijke en gezellige maaltijd te hebben genoten. Speciaal moet de correcte bediening geprezen worden, het zijn namelijk allen leerlingen van het opleidingsinstituut.

Voor herhaling vatbaar, bedankt Henk!

 Ton Broeders


  De Herfst Bingo

Het is donderdagmiddag 26 september. Ik heb een goed gevoel op de bingo middag.

We zitten niet aan ons standaard winnende tafeltje, helemaal vooraan maar nu achteraan.

Ik zei nog tegen Harm dat het nu een stuk verder lopen is om de prijzen te halen, hi.

Evert start de bingo met de Stand-Up. Ik zit al vrij snel. Prijzen zijn er weer volop.

 

De eerste “Bingooooo” geluiden klinken reeds. Maar wat valt nu op….Er zijn nu al 8 prijzen door de bestuursleden gewonnen…. raar …raar… Héél bijzonder. Reden tot nadenken. Zeker bij Joke Havinga…. 3 prijzen… en ik zie dat de niet verkochte bingo kaartenbak open staat. Zou ze dan toch…… neeeeee dat kan niet. Maar gelukkig zijn er ook nog SVPB leden die een prijs hebben. Mijn vriend Harm wint uiteindelijk de 1e prijs : de € 15 Jumbo bon. Ik moet nog 1 nummertje hebben en zeg al aan de tafel nu komt de I van Izaak en direct daarna het nummer: 19. En jawel: BINGOOOOOO en jawel mijn kaart is vol. Kaart werd onder het deskundige oog van Goof gecontroleerd en goed bevonden. De 1e prijs: een Jumbo bon van € 35. Jullie zien het , het tafeltje maakt niet uit , hahaha .Was wéér een gezellige middag. Evert en het bingo comité bedankt voor de puike organisatie en de prijzen.

p.s. ik ga weer trainen voor de Paasbingo, hi

 Gerard Hoefnagel

 


 

 

 

 

 

Speedymax Webdesign - Webmaster